none
Kysymyksiä / vastauksia PDF Tulosta Sähköposti

Pitääkö lattiakaivollinen tila aina vesieristää?

Ei silloin jos kyseessä ei ole märkätila. Esimerkiksi normaali WC-tilassa voi olla lattiakaivo, mutta ei suihkua. Siinä tapauksessa "tilan käyttötarkoitus" ei ole märkätilamäärityksen mukainen ja se luokitellaan kuivaksi tilaksi. Jos tilassa on suihku, niin vedeneristys on tehtävä. Lattiapinta on kuitenkin hyvä vedeneristää jos tilassa on lattiakaivo (mahdollisen kaivon tulvimisen takia)

Ostin tietynmerkkisen kiinnityslaastin laattojen oston yhteydessä, mutta en ostanut vedeneristettä. Remonttimies toi mukanaan erimerkkistä vedeneristettä. Voiko eri valmistajien tuotteita käyttää sekaisin?

Kannattaa käyttää sellaisten valmistajien laatoitusaineita, joilla on VTT:n järjestelmäsertifikaatti. Se pitää sisällään tuotteet alustasta pintaan päin, eli primerin, vedeneristeen, kiinnitysaineen, saumalaastin ja silikonin. Samalla se tarkoittaa, ettei eri valmistajien tuotteita saa käyttää sekaisin. Täytyy ja kannattaa siis aina käyttää saman tuoteperheen tuotteita.

Onko valvojan käyttö kylppäriremontissa pakollista?

Valvojan käyttäminen ei ole pakollista. Laadun varmistamisen kannalta on kuitenkin hyvä ottaa ulkopuolinen valvoja projektiin mukaan. Valvojan tehtävänä on varmistaa, että kaikki työvaiheet tulee tehtyä ohjeiden ja määräysten mukaisesti. Hyvä märkätilatyön valvoja sisällyttää työhönsä paljon muutakin kuin vain vedeneristeen kalvovahvuuden mittaamisen.

Millä voin varmistaa remonttimiehen pätevyyden vedeneristämiseen?

Pätevällä remonttimiehellä / laatoittajalla on joko VTT:n henkilösertifikaatti vedeneristämisestä tai hän on käynyt sen laatoitusaine tuoteperheen kurssin jota hän työssään käyttää. Kummassakin tapauksessa häneltä tulisi löytyä asiasta todistus.

Voiko vanhan laatoituksen päälle laatoittaa märkätiloissa?

Märkätilassa tulee huolehtia voimassaolevien määräysten mukaisesta vedeneristyksestä. Vanhan laatoituksen alla olevaa vedeneristeen kuntoa on vaikeaa tarkistaa rakenteita rikkomatta.

Mikäli laattojen tartunta on puutteellinen, vanha vedeneristys ei toimi tai siitä ei voida varmistua tai voidaan olettaa, että eristeen elinkaari on lopuillaan (esim. 10 vuotta vanha muovimatto), puretaan rakenne terveeseen pintaan asti.

Mikäli voidaan varmistua siitä, että laatoituksen alla on täysin toimiva vedeneristys, voidaan vanhan laatoituksen päälle laatoittaa edellyttäen, että alla olevat laatat ovat hyvin kiinni alustassaan. Etenkin märkätiloissa vanhan laatoituksen pinta on hiottava ennen laatoitusta tartunnan varmistamiseksi. Laatoituksessa on myös käytettävä tarkoitukseen sopivia laatoitusaineita.

Pesuhuoneessani tehtiin pintakosteusmittaus. Kaivon vierestä näytti kohonneita kosteusarvoja. Voiko tulokseen luottaa?

Pintakosteusmittareilla tehdyt mittaukset ovat aina suuntaa antavia ja niiden perusteella ei pidä tehdä ainakaan purkupäätöksiä. Lattiakaivon läheisyydessä kosteusarvot ovat lähes aina selvästi suurempia kuin muualla pesuhuoneessa. Se johtuu siitä, että laatan alla oleva kiinnityslaasti kastuu laattasaumojen kautta kaivon läheisyydessä helpommin. Pintakosteusmittauksella voidaan kuitenkin päätellä tiettyjä asioita, kun vain osataan tulkita tuloksia oikein.